Novica
02.Oct.2018

Nova knjiga: Pisanje za odnose z javnostmi

​Pisanje je ena od primarnih tehnik odnosov z javnostmi, hkrati pa tudi ena temeljnih veščin in kompetenc za opravljanje poklica odnosov z javnostmi. Komptenten pisec v odnosih z javnostmi ni samo tisti, ki zna dobro z jezikom ter pozna pravila in norme pisanja, temveč mora znati pisati za različne namene, mnoge javnosti in številne medije.

naslovnica Ly.jpeg

Doslej smo si slovenski praktiki pri osvajanju veščin pisanja za številne žanre odnosov z javnostmi pomagali z vzori in navodili tujih avtorjev. Ob koncu oktobra 2018 bo v Založbi Fakultete za družbene vede izšla knjiga ‘Pisanje za odnose z javnostmi, slovenskih avtorjev dr. Monike Kalin Golob, mag. Nade Serajnik Sraka in dr. Dejana Verčiča. 

Monografija ‘Pisanje za odnose z javnostmi: Temeljni žanri’ je prvo teoretsko delo, ki se posveča doslej popolnoma prezrti temi pisanja za odnose z javnostmi. V prvem delu se avtorji posvečajo razlagi odnosov z javnostmi in številnih sprememb, ki jih prinaša digitalizacija. V drugem delu obravnavajo jezikovne in stilne vidike besedil v odnosih z javnostmi. V tretjem delu se osredotočajo na najbolj uporabljene žanre, ki jih praktiki uporabljajo v komuniciranju z množičnimi mediji in v poslovno-uradovalnih praksah.  V knjigo so uvrščene analize tipičnih žanrov odnosov z mediji (sporočilo za javnost, popravek, demanti) in žanri, ki si jih deli več področij (dopis, vabilo); pri nekaterih žanrih so že predstavljene razlike med tradicionalnimi oblikami in digitalnimi novostmi. Analiza je predstavljena kot zapis prevladujočega modela v trenutni praksi odnosov z javnostmi, navedene pa so tudi izjeme bodisi kot opozorilo bodisi kot razvojni vidik morebitne nove zgradbe. Ugotovitvam analize sledi vpogled v rabo besedil iz slovenske prakse ter priporočila za pisanje.

Knjiga je namenjena študentom odnosov z javnostmi in komunikologije in praktikom odnosov z javnostmi, ki se vsakodnevno srečujejo z izzivi pisanja različnih besedil.  

Monografijo je mogoče do izzida ob koncu oktobra 2018 kupiti po prednaročniški ceni 15 EUR (z DDV). Naročilo, s katerim si zagotovite 25-odstotni prednaročniški popust, pošljite na e-naslov: zalozba.fdv@fdv.uni-lj.si.
V popust ni vključena poštnina, ki znaša 2,5 € (z DDV) in jo plača naročnik, če želi prejeti knjigo po pošti. Če jo pride iskat na FDV, se temu strošku izogne.

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->