Blog
21. marec 2020

[COVID-19, 𝐏𝐑emagajmo ga skupaj] Tomaž Mihelin Ritlop, SPEM Komunikacije

Številna podjetja imajo pripravljene krizne načrte, a jih v tej situaciji ne morejo kar aplicirati brez prilagoditev. Druga pa so na točki preloma, ko še niso v krizi in se pravkar odločajo kako upravljati z nevarnostjo. Komunikatorji v teh procesih aktivno sodelujemo... O 🦠 koronavirusu & vplivu na delo strokovnjakov za komuniciranje razmišlja Tomaž Mihelin Ritlop, SPEM Komunikacije.

COVID-19_ PRemagajmo ga skupaj (7).png

Na uradni spletni strani obveščanja o pandemiji koronavirusa (kot tako jo je nekaj dni nazaj uradno razglasila SZO) https://www.gov.si/…/koronavirus-pripravljenost-in-ukrepan…/ je zapis: »Ne glede na pojav koronavirusa ima država izdelan državni načrt za pojav nalezljivih bolezni, ki pomeni veliko grožnjo javnemu zdravju. Državni načrt vsebuje natančne protokole ukrepanja in je namenjen utečenemu delovanju vseh ključnih deležnikov na državni ravni.« Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh je najti na http://www.sos112.si/slo/tdocs/epidemija_pandemija.pdf.

Nosi letnico 2016.

Sam bi si želel, da je ob tej objavi na primer še link na aplikacijo, kjer bi si lahko ogledal, kje vse so se zadrževali oboleli, da bi lahko ravnal odgovorno in se tem točkam izognil. K temu me namreč država poziva.

Številna podjetja imajo podobno kot država pripravljene krizne načrte. A jih v tej situaciji ni možno enostavno aplicirati brez prilagoditev. Druga podjetja so v točki preloma, ko (še) niso v krizi in se odločajo kako upravljati z nevarnostjo. Iščejo poslovne priložnosti in ob tem hkrati pripravljajo krizne načrte. Komunikatorji pa v teh procesih aktivno sodelujemo. Postavljamo se, kot vedno v vloge deležnikov, ki prejemajo različna sporočila. V tem primeru je lijak zelo ozek in ima neverjetno gosto sito, koronavirus.

Nedvomno bo situacija razgalila družbo in pokazala njeno sposobnost hitrega prilagajanja. Prilagajanja na vseh ravneh. Ponujam v razmislek. Če bi vam danes država zaradi krize dala priložnost in vam nakazala namišljeno, neomejeno vsoto denarja, kaj bi z njim naredili? Naj vam vsaj malo odvzamem breme odgovornosti. Karkoli bi naredili, se ne bi prav dosti poznalo. Ves univerzum okoli nas je naravnan tako, da (slej, kot prej) vzpostavi ravnotežje. Edino vprašanje ob tem je, kaj se bomo kot posamezniki in družba naučili, ko ponovno pridemo do tja.

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->