Blog
31. marec 2020

​[COVID-19, 𝐏𝐑emagajmo ga skupaj] Simona Roškar, agentka za trajnostni razvoj

"Vidik konkurenčnosti, ki ga tako dobro poznamo v podjetniškem modus operandi, je treba zdaj nadomestiti. S poslovanjem, ki ne bo samo na mantri dobiček in lastniki, ampak bo rešitve iskalo širše, bolj trajnostno in še bolj inovativno." piše Simona Roškar, agentka za trajnovativni razvoj.

91108299_10157454554265749_2344771798215688192_n.png

Stojimo na obali in ocenjujemo rušilno moč cunamija, ki se grozeče vzpenja. Vse bliže in bliže je. Občutek notranje alarmiranosti na najvišji ravni. A gremo vsi skupaj v čoln, ali se razbežimo kot kokoši pred nevihto?

Tu nekje smo zdaj, dragi moji. Spremljam tiskovko vlade o interventnih ukrepih. Novinarka v meni po tiho zastavlja vprašanja. Držim pesti, da se solidarnost in družbena odgovornost prelijeta v ukrepe. Yes, yes mi govori notranji glas. Mamo to! Samo tako naprej. In potem Lahovnikove besede: »Zdaj se bo videlo, katera podjetja so res družbeno odgovorna!« Končno! Prikimava moja glava in moje srce. T O Č N O. T O.

Cunami je test. Test za podjetništvo v tej naši državi. Koliko premore družbene odgovornosti? Kako bo premostilo prepreke? Ali bo »wc papir« grabilo samo zase? Če ni zdaj najboljši čas za spremembo delovanja, naj me koklja brcne.

Vidik konkurenčnosti, ki ga tako dobro poznamo v podjetniškem modus operandi, je treba zdaj nadomestiti. S so-delovanjem in vključevanjem. Poslovanjem, ki ne bo samo na mantri dobiček in lastniki, ampak bo rešitve iskalo širše, bolj trajnostno in še bolj inovativno. Z vključenostjo zaposlenih in drugih vplivnih skupin iz našega socialnega okolja. In s spoštljivostjo do naravnega okolja in Zemlje, kjer gostujemo.
Tudi Slovenci smo nedavno na lastni koži začutili, kako je, če se narava za nekaj sekund strese. Če načina delovanja ne bomo prilagodili, si sodbo pišemo sami. Kajti kupci tega ne bodo več tolerirali. Vedno več jih bo. Ne bodo vam oprostili, če vaš posel ne bo trajnosten – šel bo v franže, počasi, a vztrajno.
Ja, test je pred nami. Verjetno si ga predstavljate kot v šoli: Označite pravilen odgovor A,B ali C. Ampak, ne, ne… Ne bo tako enostaven. Ne bomo ga rešili tako, da bi sedeli na kavču. D izbiro si bomo morali sami in na novo ustvariti. To bo naša izbira. Naša nova realnost, ki nas bo obdržala na valu. Ne bo prišla od drugih, naša odgovornost bo. Lahko imamo na tone denarja in najvplivnejše prijatelje, ampak kaj nam bo vse to? Denarja ne moremo jesti. Prijatelji pa so kategorija, ki vpliva na kvaliteto našega življenja.

To vidimo sedaj v »remote socializing« dobi. Vsi pospešeno komuniciramo in zoomamo, kot bi nam bila zadnja ura. Ne gre za to kdo ima več »pod palcem«, ampak kdo se lahko poveže in soustvarja z največ različnimi palci in njihovimi lastniki. Tu se skriva prava moč. Moč vode, ki ruši ali ohranja življenje. Izbira je vaša. Vse dobro.

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->