Novica
19.Oct.2018

Z Ekologi brez meja o komunikacijskih izzivih

​15. septembra 2018 se je pisala zgodovina. Svoje poglavje smo dodali tudi Slovenci! 158 držav, 15 milijonov parov rok in en skupen cilj – očistiti svet. Zeleni val, ki se je širil od Fidžija vse do Havajev, se je tako ustavil tudi pri nas. Tokrat zadnjič. O tem in ostalih najpogostejših vprašanjih in izzivih akcije Očistimo Slovenijo 2018 smo se komunikatorji Slovenskega društva za odnose z javnostmi pogovarjali z ekologinjama Katjo Sreš in Uršo Zgojznik. Na dogodku je o projektu spregovoril tudi kreativni direktor v agenciji Futura DDB​ Robert Bohinec.

45046162_556858791435274_325411259493122048_n.jpg

V Okoljskem centru na Trubarjevi ulici v Ljubljani, kjer imajo svoje prostore Ekologi brez meja je potekalo prijetno srečanje, kjer je uvodoma Katja Sreš, vodja komuniciranja Ekologov brez meja povedala nekaj osnovni podatkov o pretekli uspešni akciji. Med drugim je 15. septembra čistilo več kot 36 tisoč udeležencev, iz narave pa je bilo odstranjenih več kot 221 ton odpadkov. Še posebej so se letos osredotočili na divja odlagališča in jih očistili kar 155, pri akciji pa je sodelovalo 125 slovenskih občin. V času projekta še zadnjič so zabeležili več kot 730 medijskih objav in zasedli za več kot 100 tisoč evrov brezplačnega oglaševalskega prostora. Kot zanimivost je Katja Sreš, kot vodja komuniciranja povedala, da je samo v enomesečnem obdobju pred akcijo zabeležila več kot 250 klicev, v akcijo pa je bilo vloženih več kot 60 tisoč ur, pri tem pa je sodelovalo več kot 190 aktivnih prostovoljcev, ki so opravili za več kot 427 tisoč evrov dela.

Nato je o akciji spregovorila še Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja, ki je izpostavila pomen dobrega komuniciranja in vključevanje vseh interesnih skupin, organizacij in podjetij. Med drugim je povedala, da so akcijo poimenovali "Še zadnjič" iz večih razlogov. Med drugim tudi zato, ker je potrebno narediti več na osveščanju o ravnanju z odpadki in aktiviranju prebivalcev k preprečevanju nastajanja divjih odlagališč. Slednji so namreč neke vrste potuha za vse, ki ne ravnajo pravilno z odpadki in se zanašajo na to, da jih bo že nekdo pobral. Še zadnjič” je torej nekakšna zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Z akcijo so želeli poskrbeti za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo Slovenci dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov.

Katja Sreš. Robert Bohinec in Urša Zgojznik.


Na pomoč pri komunikacijski akciji Ekologom brez meja z veseljem priskočili v agenciji Futura DDB. Kreativni direktor Robert Bohinec je spregovoril o ustvarjanju 'najčistejše pisave na svetu', ki je postala tudi svetovno prepoznana. Futura DDB in Ekologi brez meja so skupaj s prostovoljci ustvarili posebno pisavo iz odvrženih smeti, ki so jih pobrali na vseslovenski čistilni akciji. Z njo se lahko odslej tudi virtualno prenaša sporočilo, da smeti ne sodijo v naravo. “Raje jih ponovno uporabimo za kaj novega, večjega,” so še dodali. Pisava vključuje vse črke slovenske abecede in je bila narejena s strani številnih prostovoljcev, ki so očistili Slovenijo smeti. Sestavljali so jo iz različnih vrst odpadkov, ki so bili najdeni v naravi in divjih odlagališčih. Med drugim iz starih pločevink, baterij, plastenk, gum, čelad, oblačil, pohištva, gradbenih odpadkov, itd. Najčistejša pisava na svetu je že objavljena na spletu in je na voljo vsem tistim, ki jo želijo uporabiti za ubeseditev svoje tematike in priprave ekološko zavednega sporočila. Ker je pisava priljublejna tudi v svetu, trenutno razmišljajo o poustvarjanju še črk, ki jih slovenska abeceda ne vključuje (x,y,w ...)

Dogodek se je zaključil s sklepom, da je bila to zares ena izmed uspešnejših akciji, ki je hkrati poskrbela za trajno(stno) sporočilo - čisto za vedno.

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->