Novica
16.May.2022

PRistno o 24. SKOJ-u

Za nami je 24. SKOJ. Po dveh letih, v katerih je konferenca zaradi pandemije potekala prek spleta in je mreženje bilo omejeno zgolj na majhne okvirje na ekranu, smo si lahko komunikatorji in ostali strokovnjaki, ki sooblikujejo stroko odnosov z javnostmi, 12. in 13. maja 2022 ponovno segli v roko.

Ig3.jpg

Letošnja tema Slovenske konference za odnose z javnostmi, ki je potekala v dvoranah Mind Hotela Slovenija, je bila pristnost. Neskončna zapletenost in nepredvidljivost zadnjih dveh let je namreč poskrbela, da vse več ljudi kliče po večji iskrenosti. Ljudje iščejo jasnost, odkritost, pristnost. Ta je srž vsega, temelj, na katerem se gradi zaupanje, odnosi, uspešne zgodbe. O pristnosti  je na konferenci, ki je bila razdeljena na šest tematskih sklopov, predavalo 26 uveljavljenih govork in govorcev, tako slovenskih kot tujih.   

Prvi konferenčni dan sta z uvodnim nagovorom otvorila predsednica Slovenskega društva za odnose z javnosti, Tina Cipot, in Jože Špiljak, predsednik letošnjega programskega odbora. Med drugim sta povedala, da sta ponosna in predvsem hvaležna, da bo SKOJ v naslednjih dneh v naša življenja prinesel PRistnost. 

Kot prva se je v dobo pristnosti podala Chaya Mistry, direktorica in ustanoviteljica Humanly. Na predavanju “Pristnost – vodstvena pot do bolj človeškega načina vodenja in komuniciranja” je poudarila, da resnica ne obstaja brez zaupanja, vsak pa mora poznati svojo pravo resnico. 

Primus, nagrada za komunikacijsko odličnost managerk in managerjev, edino strokovno slovensko priznanje, ki prepoznava in nagrajuje komunikacijska znanja in veščine vodilnih v podjetjih oziroma organizacijah, ki smo jo letos obudili v sodelovanju z Združenjem Manager, je zaslužno prejela Sabina Sobočan, direktorica družbe Varis Lendava.  Nagrado sta ji podelili izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič in Tina Cipot.

O tem, da je vodenje veščina, ki jo je potrebno razvijati, je Sabina Sobočan spregovorila na okrogli mizi z mag. Edito Krajnović, direktorico Mediade in prvo prejemnico evropskega FEIEA priznanja za razvoj stroke internega komuniciranja. Pogovoru o ljudeh in vodenju, z naslovom “Kdo koga sPReminja?”, sta se pridružila tudi Žiga Hieng, predsednik uprave podjetja Salus in Mladi manager 2020 ter Petra Juvančič. Soglasno trdijo, da tudi komunikatorji vplivamo na to, da so managerke in managerji lahko še bolj avtentični. 

Z dr. Aleksandrom Zadelom se je o teoriji izbire pogovarjala Melita Joželj Nose, partnerica v Herman & Partnerji. Pristnost kot zelo zahtevna kategorija je stvar doživljanja, taka, ki ne ogroža odnosa, ne razdvaja in ne žali. 

Sprehodili smo se tudi po humorni strani pristnosti, ki je v dvorano prinesla ogromno mero iskrenega smeha. Jurij Dreo, nevroznanstveni raziskovalec, Brain Trip, nam je zaupal, kakšna je vloga humorja pri premagovanju težkih situacij. 

Toni Cahunek, igralec, režiser in novinar je na okrogli mizi z naslovom “Blazno resno o PRistnosti” z Gašperjem Kržmancem, glasbenikom in avtorjem knjižnega prvenca Zgodbe iz karantene, dr. Damjano Pondelek, strokovnjakinjo za strateški in krizni management in Valentino Plaskan, voditeljico, igralko in imitatorko spregovoril o humorju ter o tem, kako le-ta včasih rešuje krize identitete in predstavlja obrambni mehanizem pred nelagodjem ali celo strahom. Smo mi sami tisti, ki si postavljamo meje pri humorju?

V zadnjem tematskem sklopu prvega konferenčnega dneva “Priročna pristnost“, sta potekali dve delavnici, na kateri so se udeleženke in udeleženci prijavili na dan dogodka. Jasna Knez je vodila delavnico “Poznati in razumeti sebe, je največje darilo, ki so ga lahko podarimo. takrat pristnost zaživi”, Chaya Mistry pa “ Zahteva po bolj “človeškem” vodenju je resnična”.

Prvi dan 24. SKOJ-a se je zaključil v sproščenem vzdušju, ob zvokih Hamota in Rudija Bučarja.

V drugi skojevski dan smo se zbudili z obrazno jogo, ki jo je ob šumenju morja vodila Vesna Pinter Stojnić. Prvo predavanje “Igra se spreminja” v sklopu Pristno trajnostni je Ana Struna Bregar namenila prizmi priložnosti trajnostnih ciljev. Med udeleženci se je razvila živahna debata o trajnostnih praksah. 

Alenka Vidic Praprotnik je na okrogli mizi “Trajnost: odmik od teoretiziranja in skok v prakso!” z Boštjanom Kraljem, Matjažem Rakovcem in Ano Struno Bregar govorila o konkretizaciji trajnostnih praks. Zakaj se ob pojavu raznih kriz, predvsem zdravstvene in varnostne, lahko hitro in kolektivno odreagira, medtem ko se podnebna kriza in z njo povezane problematike zapostavlja?  

Svoj košček pristnosti sta SKOJ-u dodali tudi Urša Drofenik in Anja Vogrič s predstavitvijo CopArt-a. Gre za izdelek, ki pripoveduje o tradiciji, zaupanju, humanitarnosti in prostovoljstvu, povezovanju in prilagajanju. 

Vesna Reich in Branka Dečman Terzič, Nova KBM sta s predavanjem “Ko se združita rdeča in zelena” predstavili primer dobre prakse internega komuniciranja ob združevanju dveh organizacij, dveh različnih kultur in poudarili, da je grajenje enotne organizacijske kulture tek na dolge proge. 

Da statistika ni suhoparna in da nikoli ne smemo jemati vsega preresno, je dokazal Martin Bajželj, s predavanjem “100,00-odstotno pristni”. Če imamo veliko podatkov, imamo odgovor na praktično vsako vprašanje, ne glede na stopnjo resnosti tematike. 

Gregor Lednik je s predavanjem “Naj klic osamljenosti ne ostane neodgovorjen” zaključil sklop primerov iz prakse. Poudaril je, da je klice na pomoč potrebno pravočasno prepoznati, jih jemati resno in se nanje ustrezno in pravočasno odzvati.

Po kosilu je sledil zadnji sklop letošnje Konference. Pristnost v ravnotežju je otvoril Sebastian Stępak s predavanjem “Pristnost v kriznih situacijah”. Za vsako krizno situacijo lahko identificiramo krivca, vedno pa moramo stremeti k iskrenosti, tako tudi pristnosti. 

Za zaključek je Nina Gaspari z gostoma Katko Bogataj in Filipom Vurnikom, uspela najti popolno težišče letošnji izjemni izvedbi SKOJ-a. Okrogla miza “Pristnost v ravnotežju” je poudarila sprejemanje sebe in drugih. 

V zaključnem govoru se je Tina Cipot zahvalila vsem udeležencem, govorkam in govorcem ter povabila na 25. SKOJ, ki bo potekal 11. in 12. maja 2023! 

V društvu PRSS se veselimo, da bomo še naprej soustvarjali izjemne komunikacijske zgodbe ter nagrajevali odličnost stroke, vedno znova premikali meje udobja in se posluževalih novih, še boljših komunikacijskih rešitev. Verjamemo, da je letošnji SKOJ razširil obzorja, vam postregel s svežimi pogledi, omogočil spletanje novih poznanstev in nepozabna druženja. 


Ostanite pristni, do sebe, svoje okolice in mrež, znotraj katerih delujete. Pozdravljeni v dobo pristnosti, ki naj vas spremlja na vsakem koraku. 

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->