Novica
09.Nov.2019

Nova doba dobrega počutja in energijskega ravnovesja

22. oktobra 2019 smo na konferenci o zavzetosti, ki jo je PRSS že šesto leto zapored organiziral skupaj s Slovensko kadrovsko zvezo, med slušatelje delili teme, ki odpirajo malce drugačne poglede na življenjsko energijo.

1_Uvodni nagovor Urška Ojsteršek.JPG

Piarovci in kadroviki - ki smo v delovnih organizacijah v največjem stiku z resnično energijo organizacije, čustveno energijo ljudi, ki organizacijo sestavljajo – smo se izpraševali kako v dobi hitrega tehnološkega razvoja lahko še bolje komuniciramo in delujemo. Nova doba hitrega tehnološkega razvoja in sodobnih načinov komuniciranja, namreč s sabo odprto prinaša tudi nova spoznanja, da ni več dovolj samo razumeti stranke, ljudi, sodelavce, ampak jih je potrebno znati zaznavati tudi na bolj subtilni ravni in na ta način s svojo komunikacijo dosegati vrednejše odnose. 

V uvodu nam je dr. Klemen Podjed, iz Inštituta za produktivnost, predstavil kolo dobrega počutja, ki v organizacije vnaša razumevanje različnih dimenzij, ki vplivajo na dobro počutje na delovnem mestu v izboljševanju zdravja, medosebnih odnosov, kot tudi uspešnost pri delu. Kolo dobrega počutja (iz ang. Wheel of Wellbeing) obravnava fizično, umsko, čustveno, socialno, duhovno, okoljsko, materialno in veščinsko inteligenco, ki tvorijo celoto posameznika. Zaradi slednjega stroka v Sloveniji kolo dobrega počutja ponekod imenuje tudi kolo celovitosti. Skozi metodo usmerjanja na individualni ravni posameznika, pa tudi kolo življenja. 

Dr. Podjed ugotavlja, da kolo dobrega počutja na ravni organizacij v Sloveniji, tako v teoriji kot v praksi, ne obstaja. Zato mu je bilo pripraviti predavanje na to temo izziv in hkrati veselje: »Morda vas bom presenetil s tole izjavo, a ocenjujem, da so kadroviki in piarovci dozoreli za vnašanje sprememb v družbi. Čas je pravi, da se ob vsej dolgoživosti in podaljševanju delovne dobe, aktivnostim, ki spodbujajo k zdravemu življenju, pridružijo tudi aktivnosti, ki se dobrega počutja na delu lotevajo celovito,« je povedal. Udeležence je izzval z izpolnitvijo kolesa na individualni ravni in spodbudil k razmišljanju, da lahko kolo prenesemo na raven organizacije kot organizma. Zaključil je, da lahko v vsaki organizaciji začnemo tako, da pogledamo v resurse, ki pokrivajo področje zdravja na delovnem mestu in se na ravni neke ekipe začnemo pogovarjati o aktivnostih, ki jih kolo dobrega počutja pokriva in kaj od tega je za neko organizacijo sprejemljivo obravnavati glede na dane razpoložljivosti. »Pomemben element kolesa dobrega počutja so praktični nasveti, tehnike, dejavnosti in ideje, ki jih lahko organizacije vključijo v svoje aktivnosti glede zdravja in počutja zaposlenih. Kolo dobrega počutja je lahko pomembna pomoč in vodilo odgovornim v organizacijah, kako se bolj praktično lotiti ukrepanja na tem ključnem področju,« je povzel Podjed.

Ob tem je bila na konferenci prvič širše predstavljena tudi raziskava, ki meri ravnovesje med zasebnim in poslovnim življenjem. Kaj meri in kdo so prvi prejemniki certifikata Work&life balance v Sloveniji, je predstavila vodja raziskave Lara Delič iz konzalting agencije Evra, kjer se ukvarjajo z razvojem kadrov. Deličeva je med ključnimi ugotovitvami raziskave predstavila, da so zapsoleni, ki imajo družino, zaradi nje boljši vodje. Raziskava je pokazala, da ključni posamezniki, ki dosledno skrbijo za lastno ravnovesje med poslovnim in družinskim življenjem to tudi podpirajo in spodbujajo pri svojih zaposlenih. »Zaradi kvalitetnega družinskega udejstvovanja so zapsoleni celo bolj uspešni na delovnem področju, kar še posebej velja za vodilne kadre,« je poudarila.

Sledilo je pogovorno omizje, ki ga je vodila Simona Lobnik Ambrožič, direktorica konzalting agnecije Evra in pobudnica raziskave, ki proučuje pomembnost ravnotežja med delom in domom. Pogovarjala se je z vodjo raziskave Laro Delič in z letošnjimi prvimi prejemniki certifikata Work&life balace. V kategoriji podjetja je nagrado prejelo podjetje DB Schenker, ki ga v Sloveniji vodi Valerija Špacapan Friš, v kategoriji posamezniki pa Monika Teran, direktorica kadrovskega področja za Adriatic v podjetju Tobačna Ljubljana. Alen Dominić, direktor prevajalskega podjetja Preteks, se je uvrstil v ožji izbor v kategoriji posameznikov z najboljšimi rezultati med moškimi. Sogovorniki so skozi pogovor delili svoje življenjske zgodbe, situacije in izkušnje zaradi katerih bolje razumejo svoje sodelavce in jih tudi bolje vodijo.
 
Kako dosegati vrednejše odnose v delovnih organizacijah je predstavljal Mihael Žmahar, coach in predavatelj iz Duhovnega ateljeja Potovanje duše, ki razvija motivacijske programe modernega voditeljstva. Poudaril je, da je pravo vodilo za gradnjo odnosov sledenje vrednotam, ki jih delovne organizacije živijo. »Pri zaposlovanju sledim izključno vrednotam in poslanstvu podjetja. Če kandidat te izraža verbalno in neverbalno je pravi,« je predstavljal lastno izkušnjo zaposlovanja. Izpostavil je kompetence kadrovikov in piarovcev, s katerimi lahko vplivajo na spreminjanje zavesti različnih deležnikov s katerimi imajo odnose. Med njimi je našteval osebno naravnanost, ton komunikacije in moč odločanja v branju energije kandidatov za zaposlitev. V zaključku se je dotaknil rdeče niti konference, ki je skozi predavanja predstavljala pomembnost celovitosti in ravnotežja, še z vajo meditacije. Z njo je udeležencem prikazal kako pomembno je poglabljanje vase, saj nas v dinamičnem in hitrem svetu prepolnem informacij s pozitivnimi afirmacijami uravnoteža in fokusira. »Kadroviki in piarovci ste ključni v gradnji odnosov, vplivanja na javnosti in ustvarjanja močnih čustvenih povezav z ljudmi,« je zaključil. 

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->