Novica
04.Dec.2018

2. PRaksalnica: Med všečnostjo in stilom

Zadnjo novembrsko sredo so se na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani člani zbrali na že drugi Praksalnici. Tokrat je potekala na temo stila jezika v digitalni dobi. Predavala je dekanja prof. dr. Monika Kalin Golob. Uvodoma je povedala, da je jezik pravzaprav jezikovni sistem z maksimalnim izkoristkom in da je jezik naše osnovno orodje s katerim komuniciramo.

47128004_314658429261626_2495362877850910720_n.jpg

Zbrani so izvedeli, kaj je dober stil in da ga zagotovo ni mogoče prepustiti naključju. Spomnili so se tudi semantičnega trikotnika. Kot zanimivost je prof. dr. Monika Kalin Golob povedala še, da je v komunikaciji že tako ali tako veliko šumov. Pri komuniciranju pa se moramo zavedati, da je prisotna konotacija, ki daje besedam ”obleko”. 

Izpostavila je tudi, da je slab stil sodobnega časa povezan s tem, da preprosto nimamo časa. Dobro besedilo ne moremo narediti v naglici, za dobro besedilo je potreben razmislek o stilu. Zanimivo je bila tudi izjava, da smo v času, ko smo vsi samo še sporočamo in bistveno manj iščemo. Predavanje pa je zaključila z mislijo, da je javni prostor vse bolj zastrupljen z energijo nizkih besed. Kot popotnico so zbrani izvedeli še, da je govor vedno treba prilagoditi osebi tvorca, naslovnika in temi.

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->