Blog
26. marec 2020

[COVID-19, 𝐏𝐑emagajmo ga skupaj] Robert Okorn, Gasilska brigada Ljubljana

“V tej neprijetni situaciji vas gasilci ne bomo pustili na cedilu,” – piše Robert Okorn (Gasilska brigada Ljubljana)

COVID-19_ PRemagajmo ga skupaj (6).png

Dejstvo je, da danes živimo v t.i. »multi-komunikacijski dobi«, moderne komunikacijske platforme nam omogočajo širjenje mnogo večje količine informacij, kot smo jih pripravljeni oziroma sploh sposobni sprejeti.

Tudi v javni gasilski službi narašča potreba po vodeni komunikaciji in odnosih z javnostmi, tako z vidika pravice do komuniciranja, kot še bolj z vidika dolžnosti do komuniciranja. V slovenskem prostoru smo na tem področju še relativno nevešči.

Spomini na požar v Kemisu, ko je na izpitu padlo prav komuniciranje z javnostjo, so še sveži. Dokazano je, da imajo odnosi z javnostmi zelo pomembno strateško vlogo pred, med in po nesreči, saj pomagajo tudi pri ukrepih preprečevanja, predvidevanja in sanacije škode. Pomembno vlogo imajo tudi v smislu »vrniti se v normalno stanje«.

V trenutno aktualni situaciji, v povezavi s pojavom okužb s koronavirusom, so morale operativne enote iz sistema zaščite in reševanja aktivno povzeti določene preventivne ukrepe. Gasilstvo seveda predstavlja zelo kritično strukturo v sistemu. Primarne aktivnosti, ki smo jih opravili v Gasilski brigadi Ljubljana so bili samozaščitni ukrepi ter uvedba posebnega režima aktiviranja in delovanja enot. Izdano je bilo navodilo, da vsako seznanjanje javnosti z našimi dejavnostmi poteka izključno prek predstavnika za stike z javnostmi. Organizirali smo se skladno sprejetim standardnim operativnim postopkom, ki predpisuje uvedbo Intervencijsko poveljniškega sistema (IPS). Gre tudi imenovanje medijskega predstavnika (Media Officer), kar je povzeto po uveljavljenih mednarodnih smernicah (standard Incident Command System - ICS ).

Gasilske enote tokrat nimajo direktne vloge pri reševanju situacije, oziroma v povezavi z epidemijo ne smejo opravljati neposrednih nalog. Po nekaj dneh izključno negativnih novic v medijih, sem ocenil, da je prišel čas za neke vrste »pomiritveno« informacijo. V torek, 17. marca, smo objavili sporočilo za javnost, da bi obvestili širšo javnost o naših ukrepih in posledično obdržali (izboljšali) zaupanje meščank ter meščanov Ljubljane v gasilsko organizacijo. Odziv javnosti je bil zelo pozitiven. Če smo s tem vsaj malo prispevali k pozitivnejši klimi v Sloveniji, je bil cilj več kot dosežen!

Ključno sporočilo: »Vsem meščankam in meščanom Ljubljane sporočamo, da vas v tej neprijetni situaciji ne bomo pustili na cedilu. Ves napor bomo vložili v to, da ostanemo zdravi in da bomo lahko učinkovito posredovali, ko nas boste vi potrebovali. In pazite nase!«

https://gasilskabrigadaljubljana.si/gasilska-sluzba-v-ljub…/

Pa ostanite zdravi!

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->