Blog
21. april 2020

[COVID-19, 𝐏𝐑emagajmo ga skupaj] Edvard König, EK Water Blocks

​"Mi smo bili eno prvih podjetij, ki je uvedlo delo od doma. Skoraj tri tedne pred uradno uvedbo karantene smo vsem zaposlenim uredili, da delajo od doma, ker je naloga vodstva, da ščiti zaposlene." piše Edvard König, direktor in ustanovitelj podjetja EK Water Blocks​.

94310050_10157524564675749_3696894336982581248_n.png

Kot visokotehnološko podjetje smo navajeni izzivov in vsakodnevnih sprememb. Za potreben napredek v inovacijah, kar sami iščemo »nevarnosti« in se predajamo naši največji strasti: izboljševanju računalnikov. V tem delu so spremembe del našega delovanja, sestavni del našega DNK.

Se pa zgodba spremeni, ko spremembe vplivajo na zdravje zaposlenih, kolegov, dobaviteljev, kupcev. Tukaj pa smo prestavili v najvišjo prestavo in odredili za delo od doma skoraj tri tedne (24 januar do 13 marec) preden je to od nas zahtevala vlada.

𝗣𝗿𝘃𝗶 𝗸𝗼𝗿𝗮𝗸𝗶: Tehnološko smo rabili za vzpostavitev dela od doma tri dni. A naš največji izziv je bil zagotovo povezan s količino sestankov. Ker smo mednarodno podjetje, smo že leta navajeni na spletne platforme, kljub vsemu pa imamo recimo razvoj, proizvodnjo in marketing lociran v Sloveniji in ekipe so se sinhronizirale v živo. Za to da smo se naučili delati od doma v teamu in da smo stabilizirali delovanje ekipe smo potrebovali 3 tedne poskusov. Kar naenkrat je bilo enormno sestankov in je bilo treba vzpostaviti smiselno strukturo.

Proizvodna podjetja pa imamo še dodaten izziv, saj potrebujemo nemoteno dobavo in možnost izvajanja dela. Iz tega vidika smo poskrbeli za varno distanco in smo se že na samem začetku pripravljali na morebitne zaplete z dobavitelji, zato smo zaloge surovega materiala (kot je na primer baker ali medenina) naročili za več mesecev vnaprej. Na ta način, smo lahko zagotovili vire, da bo naša proizvodnja nemoteno delovala naprej.

𝗞𝗮𝗸𝗼 𝘀𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗹𝗮𝗴𝗼𝗱𝗶𝗹𝗶 𝗽𝗼𝘀𝗹𝗼𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗼𝗱 𝘇𝗮𝗰̌𝗲𝘁𝗸𝗮 𝗸𝗮𝗿𝗮𝗻𝘁𝗲𝗻𝗲 𝗱𝗼 𝗱𝗮𝗻𝗲𝘀?
Mi smo bili eno prvih podjetij, ki je uvedlo delo od doma. Skoraj tri tedne pred uradno uvedbo karantene smo vsem zaposlenim uredili, da delajo od doma, ker je naloga vodstva, da ščiti zaposlene. Sledilo je usklajevanje aktivnosti, zagotavljanje ustrezne zaščite, prilagajanje dela in nove mere varnosti za proizvodnjo. Pri samem komuniciranju, pa je IT oddelek takoj uredil vse potrebne povezave preko platform, ki smo jih tudi sicer že uporabljali.

Velik poudarek namenjamo medsebojni povezanosti, kljub daljavi. Delamo vse na tem, da smo kar se da povezani. Vsak petek imamo skupni sestanek z vsemi zaposlenimi, kjer se nas nabere okoli 110. Opažamo veliko potrebo po osebnem stiku, zato se redno pogovarjamo o tem, kako nam gre in skupaj ustvarjamo pozitivno vzdušje.

𝗞𝗼𝗻𝗸𝗿𝗲𝘁𝗻𝗼: 𝟯 𝗻𝗮𝗷𝗯𝗼𝗹𝗷 𝘂𝗰̌𝗶𝗻𝗸𝗼𝘃𝗶𝘁𝗲 𝗮𝗸𝘁𝗶𝘃𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶, 𝗸𝗶 𝘀𝘁𝗲 𝗷𝗶𝗵 𝗸𝗼𝘁 𝗽𝗼𝗱𝗷𝗲𝘁𝗷𝗲 𝗻𝗮 𝗻𝗼𝘃𝗼 𝘂𝘃𝗲𝗱𝗹𝗶 𝘇𝗮𝗿𝗮𝗱𝗶 𝗖𝗼𝘃𝗶𝗱-𝟭𝟵?
Nemudoma smo uvedli delo od doma, izvajamo redne tedenske sestanke vseh zaposlenih, prav tako pa smo proizvodnjo fizično prerazporedili razširili čez prostore celega podjetje, da bi zagotavljali čim večjo varnost.

𝗡𝗮𝗷𝗯𝗼𝗹𝗷 𝘂𝗰̌𝗶𝗻𝗸𝗼𝘃𝗶𝘁 𝗸𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝗸𝗮𝗰𝗶𝗷𝘀𝗸𝗶 𝗸𝗮𝗻𝗮𝗹 - 𝘇𝗮𝗽𝗼𝘀𝗹𝗲𝗻𝗶, 𝗱𝗼𝗯𝗮𝘃𝗶𝘁𝗲𝗹𝗷𝗶, 𝗸𝘂𝗽𝗰𝗶?
Najbolj učinkoviti platformi sta Gotomeeting in Microsoft Teams, ki jih uporabljamo za opravljanje dela ter komuniciranja z zaposlenimi in dobavitelji. Komuniciranje s kupci pa se ni bistveno spremenilo, saj prihajajo iz celega sveta.

Deli

Pridružite se nam

Pridi, Razmisli, Snuj in Spremeni – PRSS, Slovensko društvo za odnose z javnostmi. PRSS združuje več kot 300 članov iz vse Slovenije. Iz vseh večjih podjetij. Iz vseh večjih neprofitnih organizacij, državnih ustanov in institutov. Strokovnjake iz agencij in samostojne svetovalce. Postanite del ene najmočnejših mrež v Sloveniji!

Postanite član
-->